Rineke Marwitz

Rineke Marwitz is sinds de oprichting op 1 september 2014 directeur van De Kunstbeweging, kennis en expertisecentrum kunst en cultuur, die in de gemeente Emmen advies en ondersteuning biedt aan het onderwijs en de amateurkunst. Daarnaast worden culturele projecten en activiteiten in wijken en dorpen geïnitieerd, ondersteund en uitgevoerd. Rineke is tevens directeur van Stichting Uitmarkt Emmen en voorzitter van Stichting Festival Veenhuizen.  

Op 9 november 2017 ontving Rineke het certificaat voor haar deelname aan de studie Leiderschap in Cultuur
(LinC 2016-2017), een leerprogramma van het ministerie van OCW voor leiders in de culturele sector
aan de universiteit van Utrecht. In 2013 volgde Rineke de Post HBO opleiding tot professioneel coach aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze studeerde aan het Conservatorium in Utrecht schoolmuziek, blokfluit (1984) en koordirectie (1989) bij Reinier Wakelkamp en Kerry Woodward, met bijvak orkestdirectie bij David Porcelijn.

Ruim 30 jaar dirigeerde Rineke verschillende koren. Ze gaf instrumentale en zangworkshops en was verbonden aan verschillende muziekscholen als docent en beleidsmedewerker. 

Muziektheater/locatietheater heeft haar speciale aandacht. Ze bedacht mede de muziektheaterproductie Pentament (Bourtange, 2007) en werkte als dirigent mee aan de theaterproductie Occis op het strand van Midwolda/Blauwestad (2008). Ze was 14 jaar dirigent van theaterkoor Voice Box (Amersfoort) en stond aan de wieg van Wereldmuziekkoor Duende (Nunspeet) en het projectkoor Bulgaarse vrouwenstemmen 'Femail at stage'. 

In juni 2016 heeft Rineke na 10 jaar afscheid genomen van Zanggroep Out of the Blue (Nieuwleusen) met
de cd opname 'Van Liefde en Afscheid'. Gedurende 8 jaar speelde ze klarinet en zong Jiddisch in het Drents Klezmer Trio.
 

Rineke is multi-instrumentalist. Ze zingt, speelt blokfluiten, dwarsfluit, klarinet, Armeense duduk, contrabas, basgitaar,
viool, piano, Balkanpercussie. Met haar contrabas maakt ze deel uit van de ritmesectie van de Scala Big Band in Hoogeveen.